
2020 року вартість великоднього кошика — за середніми цінами по Україні станом на березень — складе близько 620 грн. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 88 грн — тобто на 16,5% — дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 532 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, вартість основної складової великоднього кошика — паски домашньої випічки — складе близько 96 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання молока, вершкового масла, борошна та цукру, з іншого — збільшення вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств, а також ситуативний сплеск цін на продукти на хвилі паніки через запровадження карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу
Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) — 118 грн (190–250 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) — 110 грн з розрахунку 195–230 грн за 1 кг. Порівняно з 2019 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 12,2 %, а домашньої ковбаси — на 13,5 %.
Сало (0,5 кг) обійдеться в 48 грн з розрахунку 80–125 грн за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) — 75 грн (138–190 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) — 85 грн (160–210 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 55 грн (70–115 грн за 1 кг).
Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) — 20 грн. (19–25 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) — 12 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року — 9–14 грн.
У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, — його вартість зросте до 801 грн. Це на 90 грн або на 12,7% більше вартості кошику такого ж складу у 2019 році, зауважив Юрій Лупенко.
Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних плодів, зокрема яблук та збільшення ціни на плодові вина, пояснив експерт.
Ціна яблук порівняно з 2019 роком зросла на 75 % і становить (0,5 кг) 7 грн (12–20 грн за кг). Середня ціна по Україні на овочі лишилася на рівні минулого року: томати тепличні (0,5 кг) — 25 грн (47–55 грн за 1 кг), на огірки (0,5 кг) — 29 грн (56–63 грн).
За пляшку церковного вина «Кагор», в середньому, доведеться заплатити 120 грн (80–135 грн за пляшку).
В умовах невисокої купівельної спроможності населення, яка знаходиться під додатковим негативним впливом від запровадження у державі карантинних заходів, пов’язаних із коронавірусом
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.