
Мінімальний продуктовий кошик став дешевшим на більш ніж 50 гривень, про це повідомляє Економічний дискусійний клуб
У липні 2019 року розрахункова середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика (далі – МПК) становила:
- для працездатної особи – 1 733 гривні, або 86% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення
- для особи, яка втратила працездатність – 1 406 гривень, або 90% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення.
Таким чином, у минулому місяці тривало зниження вартості МПК. Порівняно з попереднім місяцем, вартість МПК у липні для працездатної особи зменшилася на 52 гривні, або на 2,9%, для непрацездатної особи − на 51 гривню, або 3,5%.
Подешевшання мінімального набору продовольства у липні, насамперед, викликано:
- стрімким зниженням цін на овочі та баштанні культури цьогорічного врожаю (капусту, моркву, буряки, цибулю, кавуни та дині) в результаті нарощування їх пропозиції, що у відносному виразі по групі «овочі» склало більш ніж на 22% ( у грошовому еквіваленті − понад 37 гривень);
- суттєвим зниженням цін на картоплю – на 11% (15,52 грн.) ;
- сезонним зниженням цін на товари групи «молокопродукти» (сир твердий, масло вершкове, кефір) − на 2,6% (13,33 грн.);
- ситуативним зниженням цін на цукровмісні кондитерські вироби, що обумовило зниження цін по групі на 3,7% (3,33 гривні), та «рибопродукти» − на 0,6% (за рахунок подешевшання рибних консервів).
Одночасно, у межах груп, що входять до складу МПК, поновився ріст цін у групі «яйця» на 15,2%. Цьогорічний неврожай плодових культур обумовлює зростання цін на внутрішньому ринку, внаслідок чого вартість товарів у групі «фрукти» підвищилася у липні ще на 11%, що склало 10,05 гривні. Позитивні цінові тренди були властивими і для інших товарних позицій МПК. Зокрема, загальна вартість продуктів харчування групи «м’ясопродукти» зросла на 0,9%, групи «хлібопродукти» − на 0,7%,
До основних змін у вартісній структурі МПК, що відбулися у середині літа, слід віднести: скорочення частки у групах «овочі та баштанні» на 1,9 відсоткових пункти та «картопля» − на 0,6 відсоткових пункти при одночасному підвищенні питомої ваги груп «м’ясопродукти», «фрукти та ягоди», «хлібопродукти», «яйця».
Частка витрат на продукти тваринного походження у загальних витратах на харчування у межах МПК, порівняно з минулим місяцем, зросла на 1,5 відсоткових пункти та досягла 60,1%. Серед груп МПК найвищу питому вагу зберігають групи «молокопродукти» (28,5% або 495 грн.), «м’ясопродукти» (24,8% або 429 гривень) та «хлібопродукти» (11,2% або 195 гривень). Найменшу частка у груп: «яйця» (1,5%), «інші продукти» (1,5%) та «олія і рослинні жири» (1,8%).
За розрахунками ЕДК, вартість МПК зросла:
Слід звернути увагу, що у минулому місяці, суттєво скоротилася частка витрат українців на придбання мінімального продовольчого кошика по відношенню до величини прожиткового мінімуму: для працездатної особи вона знизилася з 93% до 86%, для непрацездатної особи – з 97% до 90%. Цьому сприяло як зниження загальної вартості продуктів харчування−складових МПК, так і підвищення з 1 липня поточного року рівнів прожиткового мінімуму на 4,5%.
Джерело @ vkursi.te.ua