
Експорт української продукції АПК до Європейського союзу за 7 місяців 2019 року збільшився на 34,3% (або на $1,04 млрд) до $4,1 млрд порівняно з відповідним періодом 2018 року.
Про це повідомила колишня в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева на своїй сторінці у мережі Facebook.
Що в основному експортували:
зернові — $1,8 млрд;
олія — $921,9 млн;
насіння олійних — $385,4 млн;
макуха та інші відходи харчової промисловості — $345,5 млн;
м’ясо птиці — $117,3 млн;
плоди, горіхи, цедра — $78,6 млн.
Окрім того, Україна експортували до країн ЄС:
кондитерські вироби з цукру — $28,7 млн;
продукти переробки овочів, плодів — $25,7 млн;
казеїни, альбуміни — $20,7 млн;
соки — $18,6 млн;
сіль — $16,1 млн;
цукор – майже $13 млн.
Найбільші торговельні партнери серед країн ЄС (за часткою в товарообігу) є:
Нідерланди – 18%,
Іспанія – 13,5%,
Польща – 13,4%,
Німеччина – 11,1%,
Італія – 10,6%/
Також Ольга Трофімцева додала, що станом на 2 вересня Україна на 100% вибрали тарифні імпортні квоти ЄС на мед, цукор, ячмінну крупу і борошно, оброблений крохмаль, оброблені томати, виноградні і яблучні соки, кукурудзу та пшеницю. На вершкове масло квота використана на 48%, а на продукти з переробленого молока — на 33,3%.
«Буде цікавий і непростий новий етап наших відносин з ЄС, враховуючи призначення в Європейській Комісії. Але, я впевнена, що ЄС є і буде залишатись для нас стратегічним і надважливим економічним партнером, в тому числі, в сфері АПК», — резюмувала Ольга Трофімцева.
Джерело @ agri-gator.com