НОВИНИ

Готельний бізнес в Україні зазнав серйозних збитків через пандемію

Пандемія коронавірусу завдала серйозних збитків готельному бізнесу в Україні, на відновлення сектору може піти не один рік.

На цьому наголосили учасники пресконференції на тему: «Оцінка впливу COVID-19 на готельну індустрію України, присвячена результатам дослідження Асоціації готелів та курортів України (UHRA)».

Чи потрібно оподатковувати перекази від заробітчан — відповідь ДПС

Про це заявив голова Державної податкової служби України Олексій Любченко в інтерв’ю виданню «ГОРДОН».

«$ 12 млрд — це великі гроші, згоден. Загальне правило просте: із доходів, які одержують українські громадяни, сплачують податки. Не важливо де. У нас є підписані угоди про виключення подвійного оподаткування абсолютно з усіма країнами, де працюють наші люди. Якщо наші громадяни заплатили податки за кордоном: у Польщі, Угорщині, Португалії або деінде — в Україні ніхто з них вимагати податки не має права. Єдине, що вони мають зробити, — це подати податкову декларацію. Тому що це конституційна норма. У ст. 67 Конституції України ідеться: «Усі громадяни України повинні подавати до податкових інспекцій податкову декларацію за звітний рік», — сказав чиновник.

Скільки грошей перевели заробітчани в Україну:

  • за даними Мінсоцполітики, у 2019 році за кордоном на постійній основі працювало понад 3,2 мільйона українців;
  • як повідомив Нацбанк, за підсумками 2019 року українські трудові мігранти переказали на батьківщину приблизно 12 мільярдів доларів.
  • за підсумками перших 7 місяців 2020 року заробітчани переказали в Україну майже 7 мільярдів доларів;

Більшість працівників віддають 50% доходів державі у вигляді податків.

Українці, які мають дозвіл на проживання у Польщі, та в окремих випадках заробітчани, які офіційно працевлаштовані, мають право на соціальні виплати.

Активність у пошуку роботи в Чехії знизилася на 17% порівняно з 2019 роком через пандемію коронавірусу.

Впровадження накопичувальної пенсійної системи недоречне через слабкість економіки в Україні, - Кушнірук

Запроваджувати в Україні накопичувальний рівень пенсійної системи в умовах слабкої економіки і очікувати, що люди зможуть отримувати пристойну пенсію, наївно.

Про це заявив економіст Борис Кушнірук.