НОВИНИ

Китай став найбільшим торговим партнером України під час пандемії

Українські експерти підрахували частку Китаю в експорті українських товарів за період з січня до кінця вересня поточного року. Зокрема, Китай у зовнішньому обороті України, а це імпорт та експорт одночасно, має майже 13% – це у грошовому виразі майже 11 млн доларів. Показники Китаю зростали: якщо у першому кварталі частка становила 10,9 відсотків, то вже у другому – 12,5%.

Карантин вихідного дня: бари і ресторани можуть недорахуватися 40% виручки – дослідження

У вихідні дні ресторани у середньому заробляють 41% від свого тижневого обороту, бари – 40%, піцерії і кальянні – 35%, карантин вихідного дня призведе до різкого спаду виручки закладів, а постійні витрати при цьому залишаться тими ж.

50% іноземних інвесторів розчаровані владою України через боргову кризу в зеленій енергетиці – АСЕУ

Майже 50% іноземних інвесторів розчаровані ситуацією з погіршенням інвестиційного клімату в Україні, який спостерігається в секторі відновлюваної енергетики, де влада України не виконує свої обіцянки щодо погашення боргів за вже вироблену зелену електроенергію.

Приховане рейдерство банків відштовхує клієнтів та іноземних інвесторів - експерти  

На думку експертів, основні проблеми в цій сфері - відсутність механізму притягнення до відповідальності посадових осіб банків, слабка система правоохоронних органів і системне небажання регуляторів ефективніше контролювати діяльність банків та інших фінустанов.


Безробіття в Україні: голова Федерації профспілок Осовий спрогнозував проблеми вітчизняного ринку праці  

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий прокоментував проблеми збереження та розвитку людського капіталу України. Також було окреслено основні шляхи вирішення відтоку українців за кордон. 

Німецько-українська співпраця: вісім років підтримки українських МСП

У Києві в рамках Європейського тижня підприємництва презентували результати проекту «Підтримка малих та середніх підприємств», що фінансувався урядом Німеччини та Європейським Союзом через Німецький банк розвитку KFW.

ІТ-галузь в Україні недоотримала майже $200 млн за результатами II й III кварталів 2020 року

Серед основних причин:

  • зменшення попиту на послуги внаслідок фінансових проблем замовників;
  • неможливість робітників виконувати обов’язки через захворювання;
  • зменшення продуктивності через карантинні обмеження.

Експорт українських ІТ-послуг демонструє позитивну динаміку протягом останніх дев’яти років. Однак темп зростання скоротився у другому кварталі та став найнижчим із 2014 року. Показники III кварталу, за попередніми даними НБУ, свідчать про часткове відновлення темпів зростання експорту.

Загалом продовження зростання експорту (навіть при падінні темпів зростання) є досить позитивним результатом з огляду на окремі негативні прогнози щодо впливу пандемії Covid-19.

Прогнози

В основі оптимістичного сценарію лежить припущення, що негативний вплив пандемії на обсяг експорту ІТ-послуг обмежиться II та III кварталами, а в IV кварталі темпи зростання експорту відновляться до рівня 2016-2019 року – 25.8%. У результаті експорт становитиме $1.5 млрд в IV кварталі й $5.1 млрд за результатом року. Тобто зросте на 23%.

В основі песимістичного сценарію лежить припущення, що негативний вплив пандемії буде пролонговано в IV кварталі, а тому падіння збережеться і складе 2% до попереднього кварталу. В результаті експорт становитиме $1,2 млрд В IV кварталі й $4.6 млрд за результатом року. Тобто зросте на 11%.

Реалістичним сценарієм BRDO вважають той, в якому буде збережена традиційна для галузі сезонність – 14% приріст до III кварталу у 2016-2019, але з понижуючим коефіцієнтом  на основі результатів  II й III кварталу. У результаті експорт становитиме $1.3 млрд в IV кварталі, і $4.9 млрд за результатом року. Тобто зросте на 19%.

Аналіз проводився за обсягом кредиту платіжного балансу, опублікованим Національним банком України. До категорії «ІТ-експорту» для мети цього аналізу були включені дані статті «Комп’ютерні послуги».

В Україні перерахують пенсії та прожитковий мінімум: коли і як зміняться суми

У 2021 році в нашій державі мають двічі здійснити перерахунок прожиткового мінімуму. Незважаючи на це, на різкого збільшення не відбудеться, оскільки це не передбачено в державному бюджеті на наступний рік.