НОВИНИ

За порушення термінів звітування та сплати ЄВ в період карантину — адмінвідповідальність  

Згідно з пунктом 9 прим. 10 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами, ФОПи тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року за себе.


Як в Україні змінилися умови отримання кредитів на житло

Для більшості громадян банківський кредит на квартиру чи будинок досі залишається недоступним. Це зумовлене високими ставками за іпотечними кредитами. З середини червня Національний банк їх знизив, і зараз житло у кредит можна отримати під 10 відсотків річних. Але, каже активіст Партії Порядок Анатолій Остапенко, це здебільшого на один рік.

Іпотеку на таких умовах можуть собі дозволити далеко не всі. Особливо в умовах коронакризи. Тому, впевнений активіст Партії Порядок необхідні програми, які зроблять житло доступнішим для громадян.

Укргазбанк у липні-серпні видав іпотечні кредити на 100 млн грн

"Від початку роботи нашої іпотечної програми під 8,8% вже отримано понад 2000 заявок. Такі умови можуть отримати наші активні клієнти для придбання житла на вторинному ринку нерухомості. Власний внесок – від 30% вартості житла. Строк кредитування – до 20 років. Ставка 8,8% – фіксована на перший рік. Оскільки строк кредиту - до 20 років, то наступні роки ставка буде змінюваною і залежати від індексу UIRD", - констатує держбанк.

UIRD – індекс депозитних ставок, які пропонують провідні банки для українців. це – середнє ринкове значення депозитних ставок. Індекс розраховується щодня і публікується на сайті НБУ.

"Як розрахуватиметься ставка з другого року кредитування: значення UIRD12M+5%, де 5% – «страховка» банку, якщо показник UIRD стане мінімальним. Наприклад, зараз ставка на другий рік кредитування склала б 13,42%", - зауважує Укргазбанк.