НОВИНИ

Кабмін цього року спрямує понад 12 мільярдів на розвиток регіонів

“У 2018 році уряд спрямовує понад 12 мільярдів гривень держпідтримки на розвиток регіонів”, – зазначив Гройсман.

За його словами, регіони також отримають 10 мільярдів гривень з коштів Дорожнього фонду на ремонт і будівництво доріг. Крім того, прем’єр повідомив про передачу шести об’єднаним територіальним громадам Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей в управління земель за межами населених пунктів.

Раніше Гройсман заявляв, що доходи місцевих бюджетів в 2018 році можуть зрости на 20% – до 231 мільярда гривень.

За останні кілька років доходи місцевих бюджетів в Україні в рамках децентралізації зросли майже в три рази – з 68,6 мільярда гривень у 2014 році до 192,7 мільярда гривень в 2017 році.

За матеріалами УНІАН

Названо п’ятірку найбільш "прозорих" міст України

Суми, Львів, Вінниця, Бахмут і Маріуполь – “найпрозоріші” міста України. Про це розповів експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

Під час дослідження аналізували 50 найбільших міст країни за результатами роботи минулого року. У коментарі Радіо НВ Киян розповів, на яких даних формувався рейтинг прозорості. Для того, щоб визначити “найпрозоріше” місто, до муніципалітетів відправляли запити на інформацію у двох форматах.

“Перше – це запит на публічну інформацію від юридичної особи. Ми оформлювали запит, писали супровідний лист і додавали до супровідного листа анкету, – розповів Киян. – Для даного рейтингу анкета містила 18 запитань з різних сфер. І міські ради на них відповідали. Також ми направляли ще один запит – це був запит таємного клієнта, де також містилися три питання, – і дивилися, як оперативно, наскільки швидко і взагалі чи відповідає, чи не відповідає міська рада на дане запитання”.

Враховувалися принципи укладання бюджету, адміністративні, комунальні та соціальні послуги, професійна етика та конфлікти, кадрова політика й участь громадян у житті міста.

Суми в лідерах вже другий рік поспіль, але найкращий показник прозорості склав лише 72%. Тому говорити про повну відкритість влади поки що зарано. Радіо НВ поцікавилося в міського голови Сум Олександра Лисенка, що роблять для підвищення цієї цифри. Він наголосив: основний напрям – це зміна розгляду і ухвалення міського бюджету.

За матеріалами НВ

Названо найбільші угоди в Україні за 2017 рік

У 2017 році ринок угод злиття та поглинань в Україні відновив зростання як з точки зору кількості угод, так й з точки зору загальної вартості проведених транзакцій (у порівнянні до попереднього року), перевищивши 1 мільярд доларів США. Такими є результати огляду операцій злиття та поглинань в Україні за 2017 рік, підготовленого компанією KPMG в Україні.

Кабмін готовий за місяць врегулювати питання автомобілів з іноземною реєстрацією

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що Кабінет міністрів України готовий протягом місяця врегулювати питання автомобілів з іноземною реєстрацією, якщо Верховна Рада делегує їм це право.

По відношенню до ВВП держборг України суттєвот знизився (Інфографіка)

Співвідношення сукупного державного і гарантованого державою боргу до валового внутрішнього продукту за 2017 рік знизилося з 80,9% до 71,8%. Про це повідомив заступник міністра фінансів Юрій Буца на своїй сторінці в Facebook.

Порошенко підписав закон про платні дороги

“Реалізація закону сприятиме створенню умов для залучення інвестицій на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг на умовах концесії”, – повідомляє прес-служба Порошенка.

В інформації зазначається, що цим законом передбачено внесення змін до законів України “Про концесії”, “Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг”, “Про автомобільні дороги”, “Про джерела фінансування дорожнього господарства України”, “Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, розміщених на них, що перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності”, спрямованих на вдосконалення законодавчого врегулювання будівництва і експлуатації автомобільних доріг загального користування державного значення на умовах концесії.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

згідно з пояснювальною запискою до ухваленого Верховною Радою 27 лютого 2018 року закону, концесійні дороги – це дороги більш високої якості, які відповідають високим стандартам, оскільки головними для користувачів цих доріг буде якість і швидкість руху. Такі дороги будуються для скорочення і випрямлення маршруту в обхід населених пунктів і з’єднують два населені пункти безпосередньо, скорочуючи шлях на 50-100 км, в наслідок чого зменшаться витрати на паливо і економиться час у дорозі.

Тим часом, законом України “Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг” зазначено, що рішення щодо будівництва та/або експлуатації автомобільних доріг на умовах концесії приймає Кабінет міністрів України на підставі техніко-економічного обґрунтування, однак не визначено, що саме має бути зазначено у такому рішенні. Крім того, законом не передбачено надання концесіонеру компенсацій при недосягненні фактичної інтенсивності руху і при недоотриманні прибутку.

“Також варто зазначити, що недостатньо чітко врегульовано механізм відведення земельних ділянок для будівництва, експлуатації та обслуговування автомобільних доріг”, – зазначено в пояснювальній записці.

Офіс великих платників податків відзвітував про скорочення податкового боргу

Офіс найбільших платників податків відзвітував про скорочення податкового боргу з початку 2018 року на 6,8 млрд грн, або 32,8% – до 13,9 млрд грн станом на 1 березня, повідомило відомство на своєму сайті.