НОВИНИ

Заробітчани переказали з Польщі в Україну майже 4% ВВП - МЗС

Українські робітники в 2017 році перерахували з Польщі в Україну суму, яка дорівнює 3-4% українського валового внутрішнього продукту. Про це заявив віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцкі, передає УНІАН.

Fitch спрогнозувало розвиток економіки України в 2018 році

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings зберегло прогноз зростання економіки України в 2018 році на рівні 3,2% і прогнозує прискорення зростання ВВП в 2019 році на 3,7%. Про це йдеться в прес-релізі агентства, передає УНІАН.

Куди і коли українці зможуть літати лоукостами (Інфографіка)

Вже цієї осені українці отримають ще одну можливість подорожувати дешевше – з другої спроби в країну зайшла найбільша європейська лоукост-авіакомпанія Ryanair. Перші рейси анонсовані в жовтні цього року в вісім країн Європи: Іспанію, Словаччину, Польщу, Литву, Німеччину, Ірландію, Швецію і Великобританію, пише Сегодня.

Гройсман заявив, що розрив економічних відносин з Росією зробить Україну сильнішою

Рішення Уряду про розрив програми економічного співробітництва з РФ піде на користь Україні, збалансує експортну політику та у підсумку зробить Україну сильнішою. Про це в ефірі одного із телеканалів сказав прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Ужгород - серед аутсайдерів рейтингу найкомфортніших обласних центрів України (Інфографіка)

Соціологічна група «Рейтинг» опублікувала рейтинг комфортності проживання в обласних центрах України. Дослідження групи проведене від імені Міжнародного республіканського інституту.

Кабмін цього року спрямує понад 12 мільярдів на розвиток регіонів

“У 2018 році уряд спрямовує понад 12 мільярдів гривень держпідтримки на розвиток регіонів”, – зазначив Гройсман.

За його словами, регіони також отримають 10 мільярдів гривень з коштів Дорожнього фонду на ремонт і будівництво доріг. Крім того, прем’єр повідомив про передачу шести об’єднаним територіальним громадам Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей в управління земель за межами населених пунктів.

Раніше Гройсман заявляв, що доходи місцевих бюджетів в 2018 році можуть зрости на 20% – до 231 мільярда гривень.

За останні кілька років доходи місцевих бюджетів в Україні в рамках децентралізації зросли майже в три рази – з 68,6 мільярда гривень у 2014 році до 192,7 мільярда гривень в 2017 році.

За матеріалами УНІАН

Названо п’ятірку найбільш "прозорих" міст України

Суми, Львів, Вінниця, Бахмут і Маріуполь – “найпрозоріші” міста України. Про це розповів експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Єгор Киян.

Під час дослідження аналізували 50 найбільших міст країни за результатами роботи минулого року. У коментарі Радіо НВ Киян розповів, на яких даних формувався рейтинг прозорості. Для того, щоб визначити “найпрозоріше” місто, до муніципалітетів відправляли запити на інформацію у двох форматах.

“Перше – це запит на публічну інформацію від юридичної особи. Ми оформлювали запит, писали супровідний лист і додавали до супровідного листа анкету, – розповів Киян. – Для даного рейтингу анкета містила 18 запитань з різних сфер. І міські ради на них відповідали. Також ми направляли ще один запит – це був запит таємного клієнта, де також містилися три питання, – і дивилися, як оперативно, наскільки швидко і взагалі чи відповідає, чи не відповідає міська рада на дане запитання”.

Враховувалися принципи укладання бюджету, адміністративні, комунальні та соціальні послуги, професійна етика та конфлікти, кадрова політика й участь громадян у житті міста.

Суми в лідерах вже другий рік поспіль, але найкращий показник прозорості склав лише 72%. Тому говорити про повну відкритість влади поки що зарано. Радіо НВ поцікавилося в міського голови Сум Олександра Лисенка, що роблять для підвищення цієї цифри. Він наголосив: основний напрям – це зміна розгляду і ухвалення міського бюджету.

За матеріалами НВ