ПОГЛЯД

Давос-2018: Заочна полеміка Трампа, Меркель та Макрона

Всесвітній економічний форум закінчив свою роботу, залишивши широке поле для роздумів. Каталізатором для цих самих роздумів стала своєрідна заочна полеміка між Дональдом Трампом з одного боку та лідерами ключових країн ЄС - канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Емануелем Макроном - з іншого. Полеміка, яка точно не сприятиме стабільності світової економіки в найближчий час, може стати каменем спотикання для міжнародно-економічних відносин в майбутньому. 

Без нового плану розвитку Україна так і залишиться сировинною країною - експерт

Україна є досить залежною від глобальної економіки країною. Якщо взяти структуру української економіки, половина — це експорт. А практично 75-80% експорту — це сировина. Про це в програмі Фінансовий тиждень розповів Анатолій Амелін, директор програми "Економіка" Українського інституту майбутнього.

Всесвітній економічний форум-2018: Давоські тези Дональда Трампа (повний текст)

Днями у швейцарському Давосі завершив свою роботу Всесвітній економічний Форум. Подія, яка традиційно дає можливість визначити тенденції економічного розвитку світу в найближче майбутнє, щорічно збирає під одним дахом світових лідерів, передових економістів, експертів та політичних діячів. 

Кластери на Закарпатті: чому це вигідно?

Сьогодні поняття кластеру поступово стає мейнстрімним, а ідея кластеризації економіки задля прискорення її росту поступово позбавляється статусу "утопічної та незрозумілої" та чим далі, тим частіше звучить в українському економічному порядку денному. І це не дивно, адже кластери, як інструмент економічного розвитку, давно виправдав себе в економічно розвинених країнах світу. Сюзанна Сані, член Правління Обласного об'єднання організацій роботодавців "Закарпаття" у своїй статті наводить конкретні приклади ефективної апробації даного механізму та моделює можливості кластеризації економіки Закарпаття.      

 

Україна стає сировинним придатком ЄС

Бізнес Закарпаття пропонує Вашій увазі переклад статті латвійського видання Riga.Rosvesty.

Поки більшість українців проводили новорічні свята за святковим столом, уряд не спав, а стахановськими темпами продавав за кордон усе, що ще можна продати. Та так захопився, що за перші десять днів 2018 року вичерпав всі річні квоти на поставки до Європейського Союзу цілого ряду товарів.

Самый главный кризис Украины (статья Владимира Панова)

Україна - в глибокій кризі. Проте, криза ця не стільки політична, і навіть не економічна. Вірніше, і та і інша є прямим результатом більш гострої та серйознозної кризи, з якої Україні за весь час своєї незалежності так і не вдалося вирватися - кризи державного менеджменту.

Ален Панов: "Навіть якщо ти об’єкт міжнародної політики, можна вести себе достойно"

Нещодавно в Україні відзначали День працівника дипломатичної служби. Втім, правду кажучи, святкували дипломати на фоні не дуже радісних подій: цього року Україна умудрилася міцно попсувати стосунки з багатьма державами, яких ще зовсім недавно у Києві називали не лише адвокатами України, а й її «друзями».  Тож яким є національний інтерес України і чи адекватною на даному етапі виглядає зовнішньополітична стратегія України? Якими є інтереси Закарпаття  в Україні та як вирішити штучно створену "проблему нацменшин"? Про це та інше в інтерв'ю виданню РІО розмірковував відомий ужгородський дипломат, юрист і громадський діяч Ален Панов. 

Збільшення мінімальної зарплати призведе до підвищення цін - експерт

Збільшення мінімальної зарплатні до 4100 грн можливе за рахунок додаткової емісії гривні. Друк грошей спровокує зростання інфляції. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Paradise Papers. Чи вдастся нам приручити офшорну економіку? (стаття BBC)

Переклад статті, опублікованої на сайті BBC News

Офшорна економіка приховує трильйони доларів США від фінансових регуляторів і податкових органів. Підпорядкувати цю фінансову сферу якимось правилам - це як приручити кішку, але не таке маленьке кошеня, про яке ви могли б подумати, а скоріше Чеширського кота. Це щось туманне, щось, що неможливо зловити і утримати, що з'являється і зникає, коли душа забажає.